+48 22 831 66 68 zzpe@zzpe.org.pl

Solina  05.10.2022 r.

W obliczu galopująco rosnących cen i  na większość towarów i usług  Zarząd Krajowy Związku   i Rada Federacji uznaje, iż wzrost wynagrodzeń pracowniczych powinien być jednym z podstawowych i  kluczowych komponentów   przerwania tendencji do przejścia gospodarki w stan recesji.  Wzrost płac powinien być czynnikiem amortyzowania wstrząsu, który został wywołany przez napaść Rosji na Ukrainę, gwałtowny wzrost cen paliw, brak surowców energetycznych itp.
   Zaplanowany przez rząd wskaźnik wzrostu płac w 2022 r. w przemyśle na poziomie 7,1% i rzeczywiście w tym wymiarze realizowany, przynajmniej w obrębie przedsiębiorstw przemysłu obronnego skupionego w Polskiej Grupie Zbrojeniowej – w zderzeniu z rzeczywistością, gdy inflacja zbliża się szybko do granicy 20% – jest de facto zgodą na drastyczną obniżkę poziomu życia rodzin pracowniczych !.  W obliczu faktu, iż Rząd RP po cichu zakłada  dalszy wzrost inflacji – o czym świadczy proponowana podwyżka najniższego  wynagrodzenia  do wysokości  3600 zł (czyli prawie 20%)  – musimy twardo i zdecydowanie domagać się jeszcze w tym roku renegocjacji stawek zaszeregowania  w wymiarze zbliżonym do poziomu inflacji. Raptowny skok najniższego wynagrodzenia doprowadzi oczywiście do spłaszczenia systemów wynagradzania w przedsiębiorstwach i przyspieszy proces odchodzenia ze spółek skarbu państwa  grupy fachowców o najwyższych i często unikalnych kompetencjach. W obliczu wojny za wschodnią granicą i powszechnym przekonaniu Polaków konieczności wzmocnienia systemu obronnego Państwa  – na  przedsiębiorstwach  przemysłu obronnego ciąży obowiązek nie tylko utrzymania obecnego poziomu zatrudnienia, ale też jego szybki wzrost.  Tymczasem  mamy do czynienia ze spadkiem zatrudnienia i brakiem fachowców głównie ze względu na niskie zarobki.  Szybka i skokowa zwyżka płac w Przedsiębiorstwach Przemysłu Obronnego  może zapobiec dalszej ich degradacji. Dlatego domagamy się takiego dofinansowania grupy przedsiębiorstw PGZ S.A. przez Rząd RP, by płace załóg przedsiębiorstw zbrojeniowych stały się rzeczywistym bodźcem wzrostowym w dziedzinie innowacji.

Przypominamy przy tym. iż  płace w większości przedsiębiorstw w 2021 r. były niższe niż notowany wskaźnik inflacji, czyli faktycznie poziom naszych płac  już w roku ubiegłym uległ obniżce !

.     W związku z przedstawioną sytuacją apelujemy, by władze Zakładowych i Międzyzakładowych Organizacji Związkowych ZZPE i Federacji oraz Sekcji Krajowej Przemysłu Zbrojeniowego ZZPE zgłosiły gotowość do natychmiastowego rozpoczęcia negocjacji płacowych  i  żądały  wzrostu płac nie mniej niż 20 %. w skali tego roku ( z uwzględnieniem już wynegocjowanych podwyżek w pierwszym i drugim kwartale).     W przypadku nie podjęcia negocjacji płacowych proponujemy rozpoczęcie procedur sporu zbiorowego. Przypominamy, iż wedle oświadczenia Prezesa Sebastiana Chwałka większość firm PGZ osiągnęły zysk, tymczasem w żadnym z przedsiębiorstw Grupy podwyżki nie sięgnęły poziomu oficjalnego wskaźnika inflacji.  Ponawiając apel z marca tego roku wnosimy do Zarządu PGZ S.A. o natychmiastowe zmniejszenie obciążeń z tytułu pobieranych marż oraz zmniejszenia udziału PGZ w zyskach przedsiębiorstw oraz rekomendowanie zarządom spółek PGZ podniesienia wskaźnika wynagrodzeń w  celu utrzymania potencjału wytwórczego przedsiębiorstw.

„Zbrojeniówka” musi odzyskać utracony blask przemysłu innowacyjnego, gdzie warto pracować !  By tak się stało potrzebne jest silne rządowe finansowe wsparcie i oddolny nacisk na zarządy firm, Zarząd Polskiej Grupy Zbrojeniowej i resorty odpowiedzialne za polski system obrony Ojczyzny.

.